Tutaj jesteś: strona główna | WARSZTATY KULINARNE | Kolejne zajęcia kulinarne realizowane w ramach projektu LOWE już za nami
W miesiącu maju odbyły się dwa spotkania podczas których uczestnicy mogli poszerzyć swoją wiedzę w dziedzinie kulinarnej. Zdobywanie nowych umiejętności oraz dzielenie się doświadczeniami pozwoliło uczestnikom szerzej spojrzeć na przygotowywanie potraw tradycyjnych, jak również bardziej wyszukanych. Pierwsze majowe warsztaty poświęcone były przygotowaniu warstwowego ciasta o nazwie „3 bit”. Dzięki zaangażowaniu uczestników powstał pyszny słodki deser. Na kolejnych majowych zajęciach przygotowaliśmy egzotyczną potrawę – sushi. Uczestnicy mieli możliwość samodzielnie przygotować potrawę, dobierając składniki według upodobań i smaków. Żeby jednak nie zapomnieć o tradycyjnych szybkich przekąskach przygotowaliśmy zapiekanki z farszem pieczarkowo – mięsnym. Na warsztatach każdy znalazł coś dla siebie, a nowe umiejętności pozwoliły uczestnikom wykorzystać wiedzę w praktyce, na razie przygotowując smakołyki w domach, ale kto wie, może ktoś z uczestników wykorzysta kiedyś umiejętności kulinarne na większą skalę.
Małgorzata Zaworska