FESTYN ?CZAS NA ZDROWIE?
Dnia 24 maja 2014r. w naszej szkole odbył się festyn ?Czas na zdrowie?, zrealizowany w ramach konkursu ogłoszonego przez Fundację Banku Ochrony Środowiska. Patronat honorowy nad projektem objęły instytucje rządowe: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ministerstwo Edukacji Narodowej, Ministerstwo Zdrowia, Ministerstwo Sportu i Turystyki oraz Agencja Rynku Rolnego. Festyn został zrealizowany dzięki ogromnemu zaangażowaniu dyrektora, nauczycieli, uczniów oraz Rady Rodziców naszej szkoły.
Na nasze zaproszenie odpowiedzieli uczniowie klasy gastronomicznej z Zespołu Szkół Rolniczych oraz młodzież ze Specjalnego Ośrodka Szkolno – Wychowawczego, a także uczniowie klasy mundurowej z II Liceum Ogólnokształcącego w Prudniku. Patronat medialny objął pan Ryszard Kasza z telewizji kablowej w Prudniku oraz p. Aleksander Kramarz z firmy Foto Medium. Nad dobrą jakością przygotowanych potraw i zdrową żywnością czuwał szef kuchni hotelu Gorzelanny z Pokrzywnej.
Celem projektu edukacji prozdrowotnej „Czas na zdrowie” jest popularyzacja idei zdrowego stylu życia (z uwzględnieniem zdrowego żywienia, żywności ekologicznej i aktywności fizycznej) ze względu na rosnące w szybkim tempie zaburzenia zdrowotne, które są spowodowane korzystaniem z udogodnień cywilizacyjnych. Wiedza zdobyta w czasie realizacji festynu nt. zasad zdrowego żywienia pozwoliła na dokonywanie świadomych wyborów służących zdrowiu. Trudno jest we współczesnym świecie odróżnić wartościowe produkty od reklamowanych, które zaburzają naturalne mechanizmy organizmu.
Głównym elementem festynu było praktyczne wykorzystanie zdobytej wiedzy tj. przygotowanie i degustacja zdrowych potraw wykonanych z produktów regionalnych i ekologicznych oraz prezentacja wyrobów dla zaproszonych gości. Zadaniem poszczególnych klas było przygotowanie materiałów do wykonania piramidy żywienia oraz haseł reklamujących jej poszczególne poziomy. Każda klasa ułożyła jadłospis na poszczególne dni tygodnia, a dzieci wspólnie z rodzicami przygotowały zdrowe potrawy: sałatki owocowe, kanapki, sałatki warzywne, koktajl owocowy i koreczki serowo – warzywne.
W trakcie festynu dokonano również uroczystego otwarcia placu zabaw przez dyrektora szkoły p. Marzenę Kędrę oraz burmistrza Prudnika p. Franciszka Fejdycha. Plac został poświęcony przez proboszcza parafii Moszczanka ks. Józefa Wojtaska.
Z pewnością udało nam upowszechnić w jak najszerszym kręgu wiedzę dotyczącą zdrowego stylu życia, zarówno wśród rodziców uczniów, jak i lokalnej społeczności. W ten sposób uświadomiliśmy społeczeństwu, że zmiana nawyków, myślenia i postaw zarówno wśród dzieci, młodzieży jak i dorosłych jest początkiem lepszego samopoczucia i ratunkiem dla organizmu. Dorośli mają bezpośredni wpływ na życie dzieci i młodzieży. Mimo, że są odpowiedzialni za styl życia rodziny, to sami są również często zagubieni w natłoku informacji i możliwościach wyboru. Wskazanie na wartości odżywcze smacznych potraw powinno zmienić nastawienie uczestników festynu do zdrowego odżywiania, które nie musi być nudne i niesmaczne.
Wszystkim zaangażowanym osobom bardzo dziękujemy za wysiłek i trud włożony w przygotowania do projektu.
Koordynatorzy projektu
Grażyna Wawrzyniak
Izabela Czabaj
Kazimiera Czabaj
Tomasz Wójtowicz