Wojewódzki dzień przeciw otyłości
W miesiącu marcu w ramach ?Wojewódzkiego dnia przeciw otyłości?, w klasach IV- VI i w klasie II omówione zostały zasady zdrowego odżywiania związane z właściwym doborem składników odżywczych, porami posiłków i obecnością słodyczy w codziennej diecie.
Uczniowie przypomnieli sobie znaczenie 6 grup składników pokarmowych i ich wpływ na zdrowie i rozwój młodego człowieka. Jednocześnie zwrócono uwagę na skutki nadużywania tłuszczy i cukrów, które odkładają się w organizmie w postaci tkanki tłuszczowej.
Dzieci przygotowywały zdrowe, owocowe przekąski, desery i smaczne, bogate w witaminy kanapki. Klasa V zorganizowała „ Festiwal witamin” podczas, którego częstowano wszystkich uczniów owocowymi szaszłykami i warzywami.
W ramach wychowania fizycznego przeprowadzono pogadankę na temat otyłości, zagrożeń z nią związanych i sposobów jej zapobiegania. Uczniowie kl. IV nauczyli się obliczać swoje BMI. Charakteryzuje on relację pomiędzy masą ciała a wzrostem. Jego określenie ma znaczenie w ocenie zagrożenia chorobami związanymi z nadwagą i otyłością, np. cukrzycą, chorobą niedokrwienną serca czy miażdżycą.
Elżbieta Bury, Bożena Sajewicz



