Zakończenie warsztatów kulinarnych
Dwie ostatnie środy maja poświęcone były zajęciom kulinarnym, które realizowane były w ramach projektu Lokalnych Ośrodków Wiedzy i Edukacji. Były to ostatnie warsztaty, które zakończyły trzymiesięczny projekt w naszej szkole. Pierwsze zajęcia poświęcone były zdrowemu odżywianiu oraz rozmowom na temat zdrowego i aktywnego trybu życia. Efektem tego spotkania było przygotowanie sałatek: brokułowej z migdałami oraz serem feta, jak również sałatki z gyrosem, kapustą pekińską i innymi warzywami. Ostatnie zajęcia wypadły w środę 26 maja - w święto Dnia Matki. Na warsztaty zostały zaproszone mamy wraz ze swoimi dziećmi. Podczas tego spotkania powstały przepyszne tory z owocami i bitą śmietaną, a jako przekąska zawijasy z ciasta francuskiego.
Trzymiesięczny czas warsztatów upłynął pracowicie. Były to spotkania, które pozwoliły uczestnikom zdobyć nowe umiejętności, wymienić się doświadczeniami, poznać nowe przepisy, umożliwiły szersze spojrzenie na zagadnienia związane ze zdrowym trybem życia. Warsztaty minęły w miłej atmosferze, z ogromnym zaangażowaniem uczestników, a co najważniejsze z dużym zadowoleniem, czego dowodem jest ewaluacja zajęć.
Małgorzata Zaworska