Smacznie i zdrowo
Podczas kwietniowych warsztatów kulinarnych zawitaliśmy do kuchni meksykańskiej. Przygotowaliśmy burrito w pszennej tortilli z mięsnym farszem z dodatkiem czerwonej fasoli, kukurydzy i papryki. Nie bez znaczenia były przyprawy tejże kuchni, a mianowicie: czosnek i chili, które dodały potrawie pikantnego smaku; oregano, kminek i kolendra, które wzbogaciły danie wyrazistą nutą oraz gałka muszkatołowa i cynamon, które nadały potrawie korzenny smak i aromat. Na ostatnich kwietniowych warsztatach zajęliśmy się pieczeniem chleba wieloziarnistego oraz przygotowaniem sałatki z warzyw. Wymieniliśmy doświadczenia związane z pieczeniem chleba, rozmawialiśmy o smaku chleba na zakwasie i na drożdżach, zgodnie stwierdziliśmy ,że dobranie odpowiedniego rodzaju mąki do wypieku chleba ma duże znaczenie. Na zakończenie warsztatów odbyło się wspólne smakowanie przygotowanych potraw. Warsztaty odbyły się w milej atmosferze, a degustacja była bardzo przyjemnym uwieńczeniem zajęć.
Małgorzata Zaworska