Zdrowe odżywianie w klasie I
W klasie I uczniowie poznają zasady zdrowego żywienia.
Zaczęliśmy od wizyty w sklepie, gdzie dzieci rozpoznawały produkty bogate w białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. Staraliśmy się być świadomymi konsumentami. Czytaliśmy skład surowcowy artykułów spożywczych, aby unikać tych, które zawierają syrop glukozowo- fruktozowy i olej palmowy.
Na kolejnych zajęciach przygotowaliśmy sałatkę ziemniaczano- jajeczną z odrobiną cebuli, która okazała się pyszną przekąską na II śniadanie. Pani pielęgniarka przeprowadziła w naszej klasie pogadankę na temat zdrowego stylu życia ze szczególnym uwzględnieniem zdrowego żywienia. Temat żywienia zakończył się przeprowadzeniem doświadczeń z użyciem surowych i ugotowanych jajek. Nauka połączona z doświadczaniem to najlepszy sposób, by wiedza szybko wchodziła do głowy, a następnie była wykorzystywana w praktyce, w życiu.
Elżbieta Bury







